• Afrika Festival Hertme - Slide 1
  • Afrika Festival Hertme - Slide 4
  • Afrika Festival Hertme - Slide 2
  • Afrika Festival Hertme - Slide 5
  • Afrika Festival Hertme - Slide 3

Programma

Afrofunk en voodoo: Afrikafestival Hertme pakt uit met 11 topacts!

Op het Afrikafestival Hertme in Twente komen maar liefst 11 topgroepen. Ze komen van Mali tot Ethiopië en van Réunion tot Kaapstad. Mahmoud Ahmed, Ethiopië’s beroemdste zanger, staat zondag op het podium. Ook grote Mandingo-namen zoals Sékouba Bambino uit Guinée en Kassé Mady uit Mali komen naar Hertme. Deze 27e editie op 4 en 5 juli a.s. kenmerkt zich door afrofunk en mysterieuze en swingende voodoo-klanken door 11 topgroepen.

Op zaterdag 4 juli spelen vanaf 13 uur zes groepen. Het beroemde Festival au Désert uit Timbuktu, dat in 2012 gedwongen werd te stoppen na de inval van fundamentalisten, reist nu de wereld rond als ‘Karavaan voor de Vrede’. Het komt naar  Hertme met Malikanw (stemmen van Mali) met o.a. stergitarist Samba Touré. Daarna staat Chouk Bwa Libète uit Haiti op het podium met zang, dans en percussie van de Caraïben. Maar de groep grijpt terug op Afrikaanse voodoo-tradities. Uit Guinée komt de zanger Sékouba Bambino. Hij begon als 19-jarige ‘bambino’ bij  ‘Bembeya Jazz’ en is nu één van de grootste Guinese stemmen. Zangeres Neuza van het Kaapverdische eiland Fogo is met haar swingende ballades een rustpunt in het programma. Dan gaat het naar het Indische oceaaneiland Réunion naar de groep Lindigo die de Maloya-muziek van het eiland vertegenwoordigt. De slotact komt uit Congo, het hart van het continent. De straatmuzikanten van Mbongwana Stars toeren niet meer. Gelukkig kan Sekou Kouyate vanuit een optreden in Kopenhagen doorreizen naar Hertme. De laatste twee groepen laten het theater veranderen in een dansvloer.

Zondag 5 juli: om 12 uur begint Kassé Mady Diabaté. De groep uit Mali brengt rustige, bijna klassieke Mandingo-muziek. De rust is voorbij met de zoemende, vervormde likembe-klanken van Kasai Allstars uit de Kasai-provincie van Congo tegelijkertijd oeroud èn avant-gardistisch. Vaudou Game uit Togo verbindt oude voodoo-gezangen met de afrofunk die in de jaren zeventig in Benin en Togo hoogtij vierde. Daarna staat Abavuki op het podium, een energieke marimba-band uit Kaapstad. De groep was de grote verassing op het ‘showcase-festival Womex 2014’. De afsluiter van het festival is Mahmoud Ahmed, de levende legende uit Ethiopië. Tien jaar geleden was hij in Hertme met zijn Ethiopische begeleiders. Nu neemt hij Badume’s Band mee, een groep jonge muzikanten uit Bretagne. Zij kunnen het geluid van ‘swinging Addis’ uit de jaren zeventig zo perfect spelen dat Mahmoud geen andere begeleidingsgroep wil. Het festival eindigt om 21.00 uur.

Op beide dagen zingt en danst het Oegandese kinderkoor ‘Kidsgear’ op het marktterrein. Ze treden meermalen op tijdens de pauzes van de podiumoptredens, eigenlijk een twaalfde groep.

Het toonaangevende Engelse wereldmuziekmagazine Songlines plaatst het Afrikafestival Hertme, al drie jaar op rij op zijn lijst van 25 beste internationale festivals in 2013, 2014 en dit jaar 2015.

Het Afrikafestival vindt plaats op 4 en 5 juli 2015 in het groene openluchttheater van het dorp Hertme, tussen Almelo en Hengelo. Het festival is in de loop van de jaren beroemd geworden om zijn intieme sfeer. Tussen de veelsoortige acts door vermaken de bezoekers zich op de grote Afrikaanse markt op het terrein rond het podium. Er is ruime parkeergelegenheid. Bezoekers die twee dagen naar het festival komen en die willen kamperen wordt aangeraden snel te reserveren bij diverse campings in de buurt. De maximale capaciteit is 4.000 bezoekers per dag. De jubileumeditie van 2013 was uitverkocht. Wie zeker wil zijn van een ticket kan het beste snel boeken op onze website.

Neem gerust de kinderen mee want t/m 14 jaar gratis entree (onder begeleiding van een ouder).

WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN

Zaterdag 4 juli

12.00 uur festivalterrein open voor publiek
13.00 uur Malikanw (Mali)
15.00 uur Chouk Bwa Libète (Haiti)
17.00 uur Sékouba Bambino (Guinée Conokry)
19.00 uur Neuza (Kaapverdië)
21.00 uur Sekou Kouyate (Guinée Conakry)
23.00 uur Lindigo (Réunion)
01.00 uur einde eerste festivaldag

Op beide festivaldagen treedt, op de markt, het Kidsgear Children's Choir (Oeganda) op.
Zaterdag: 14.30 u. - 15.00 u. en 16.30 u. - 17.00 u.

Geen tijd om zaterdag de hele dag te komen? Wel zin in een heerlijke avond met dans, exotisch eten en ....

's Avonds na 20.30 uur kun je ons festival bezoeken voor maar € 16,00 Kaarten voor zaterdagavond zijn niet online te koop maar uitsluitend aan de kassa. Tijdens het festival is er een markt met Afrikaanse producten en gerechten (tegen betaling). Vervoer: tijdens festivaluren pendeldienst vanaf NS-station Borne.

Zondag 5 juli

11.00 uur festivalterrein open voor publiek
12.00 uur Kassé Mady Diabaté (Mali)
13.45 uur Kasai Allstars (DR Congo)
15.30 uur Vaudou Game (Togo/Frankrijk)
17.15 uur Abavuki (Zuid-Afrika)
19.15 uur Mahmoud Ahmed & Badume's Band (Ethiopië)
21.00 uur einde festival

Op beide festivaldagen treedt, op de markt, het Kidsgear Children's Choir (Oeganda) op.
Zondag: 15.00 - 15.30 u. en 16.45 u. - 17.15 u.

Tijdens het festival markt met Afrikaanse producten en gerechten.

Vervoer: Er is een pendeldienst vanaf station Borne naar het festivalterrein en terug tijdens de festivaluren. Er wordt gereden vanaf 11.30 uur. Zaterdag tot 00.30 uur en zondag tot 22.00 uur. Iedere 10 à 15 minuten vertrekt er een bus. Het tarief is € 1,50 p/p en kinderen van 4 tot 12 jaar € 1,00 tot 4 jaar is gratis.

WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN