Menu
Een van de meest sprankelende festivals van Nederland
Een Afrikaans sprookje in Twente
Thuiskomen in het groene Openluchttheater Hertme

Het 29ste Afrika Festival Hertme brengt de twee grootste zangeressen van Mali: Oumou Sangaré en Rokia Traoré!

Op het Afrika Festival Hertme in Twente, op 1 en 2 juli, komen maar liefst 12 topgroepen. Daaronder zijn grote namen: zaterdag staat de eigenzinnige Rokia Traoré op het podium, zondag sluit de inmiddels wereldberoemde Oumou Sangaré het festival af. Uit alle hoeken van Afrika komen artiesten dit weekend naar Hertme: van Zanzibar tot Angola en van Congo tot Senegal. Hertme biedt een podium aan de subtiele en ingetogen klanken van Trio Da Kali, maar laat het theater met Jupiter uit Congo en de Nigeriaan Dele Sosimi ook veranderen in een zinderende dansvloer.

Op zaterdag 1 juli spelen vanaf 13.00 uur zeven groepen. De eerste optredende artiest is misschien wel de meest bijzondere van het festival; het is de jonge Taarab-zangeres Saada Nassor uit Zanzibar begeleid door kanun-virtuoos Rajab Suleiman & Kithara. De Ali Farka Touré Band, met onder andere Afel Bocoum en Mamadou Kelly, brengt een hommage aan de tien jaar geleden overleden stergitarist. De groep maakt deel uit van de 'Culturele Karavaan voor Vrede' evenals de Touareg-band Terakaft die daarna op het podium staat. Chalo Correia uit Angola is voor de tweede keer in Nederland. Hij is beroemd om zijn opzwepende 'semba' en 'rebita'. Zij die hem de eerste keer hoorden wachten ongeduldig op zijn optreden in Hertme.

De beroemde Malinese zangeres en gitarist Rokia Traoré brengt dan in haar eigenzinnige stijl onder meer stukken van haar laatste cd 'Né So'. De zaterdagavond begint met de onstuimige afrorock van Jupiter & Okwess uit Kongo. Het tempo van de avond wordt opgevoerd door het Dele Sosimi Afrobeat Orchestra. De naamgever van het orkest was toetsenist in de groep van Fela Kuti. De laatste twee groepen laten het theater veranderen in een zinderende dansvloer.

Zondag 2 juli begint om 12.00 uur met de subtiele muziek van Trio Da Kali. De dochter van Kasse Mady, Hawa laat zich begeleiden door balafon en bas-ngoni, klassieke mandingo-muziek in een eigentijdse setting. Uit Benin komt de Eyo'nlé Brass Band. De blazers en percussionisten spelen niet alleen op het podium, maar zijn die middag ook tijdens de pauzes op het marktterrein te vinden met hun poliritmische percussie, stevige blaasmuziek, en voudou-zang. Bijzonder zijn de bijna vergeten legendarische helden van Dieuf-Dieul de Thiès uit Senegal. Voor het eerst in Europa kan Hertme kennismaken met hun mbalax- en latin-klanken. Eveneens uit West-Afrika komt Mamadou Diabaté & Percussion Mania. Bij het optreden van deze zes-koppige groep uit Burkina Faso staan twee balafons vóór op het podium. Het publiek kan horen én zien hoe virtuoos Mamadou is op zijn instrument.

Een van de meest beroemde zangeressen die Mali heeft voortgebracht is Oumou Sangaré. In 1993 stond ze als jonge vrouw, aan het begin van haar carrière, al op het podium in Hertme. Ze staat nu op alle wereldpodia en sluit het festival af.

Nieuw dit jaar is het speciaal opgezette programma voor kinderen. Op een speelse manier leren zij het Afrikaanse continent kennen. Op het festival kunnen kinderen op zoek naar sporen van wilde dieren, schilderen met Kente patronen en meer! Ook is er dit jaar extra aandacht voor de aankleding van het festivalterrein, het belooft een sprankelend festival te worden!

Klik hier voor het tijdschema