Menu
Een Afrikaans sprookje in Twente
Thuiskomen in het groene Openluchttheater Hertme

Rajery (Madagascar)

Rajery wordt beschouwd als een virtuoos op de valiha, de bamboeharp van Madagaskar. Daarnaast is hij ook schrijver, componist, zanger, koordirigent, percussionist, toneelspeler, festivalorganisator, muziektherapeut voor geestelijk gestoorden, schrijver van musicals en oprichter van zijn eigen valiha-school.

Rajery's debuutoptreden in Nederland vond plaats in Hertme in 2006. Ton Maas schreef in de Volkskrant: "Kwaliteit te over in Hertme, maar niemand kwam maar zelfs in de buurt van de sensatie die veroorzaakt werd door Rajery. Begeleid door zijn met achteloze precisie opererende begeleidingsband bracht hij het publiek in vervoering met een volmaakte synthese van verfijnde hofmuziek en soepele, jazzy funk. Een lichamelijke handicap - als baby van elf maanden verloor Rajery zijn rechterhand - maakt zijn behendigheid op het instrument extra spectaculair." Aldus Ton Maas in 2006.

Toen het Afrika Festival 25 jaar bestond in 2013 werd Rajery voor de 2e keer uitgenodigd. Ook op de komende jubileumeditie mag hij niet ontbreken en komt hij dus voor 3e keer. Naast de oudgedienden Ratax en Fefy, die er in 2006 en 2013 bij waren, neemt hij twee zoons mee, zijn oudste zoon Fo en een jongere zoon Jery.